15410 articles - 12266 brèves

2001 09 O strategie integrata

en roumain

Mise en ligne : 24 décembre 2004

8. Ingrijire, tratament si suport (nu e disponibila in romana)

Texte de l'article :

Français
English

O strategie integrata
Masurile care vizeaza prevenirea HIV/SIDA (vezi foile informative 4-7) si cele care vizeaza asigurarea adecvata de ingrijire tratament si suport pentru detinutii infectati HIV/SIDA (vezi foaia infromativa 8) sunt fara indoiala cele mai importante elemente ale unei strategii integrate privind HIV/SIDA in penitenciare. Oricum sunt necesare si alte masuri aditionale.

Un caz rar de consens
De la sfarsitul anilor 1980 si pana in prezent un numar mare de organizatii nationale si internationale - incluzand organizatii comunitare din multe tari, Comitetul Canadian de Experti asupra HIV/SIDA in Penitenciare, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Programul Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA - au analizat problematica ridicata de infectia HIV/SIDA in penitenciare si cu totii au ajuns la acelelasi concluzii si au facut acelasi recomandari.

Ce s-a recomandat ?
Toate organizatiile si comitetele au recomandat sa se adopte o strategie comprehensiva pentru infectia HIV/SIDA in penitenciare. Probabil ca cea mai completa lista de recomandari (88) a fost elaborata de Comitetul Canadian de Experti asupra HIV/SIDA in Penitenciare, lista care a fost adusa la zi in 1996 prin Raportul asupra HIV/SIDA in Penitenciare elaborat de Reteaua Legale Canadiene pentru HIV/SIDA si Societatea Canadiana pentru HIV/SIDA. Care sunte elementele unei strategii comprehensive ? Multe dintre ele au fost mentionate in foile informative 4-7. Din cele ramase, le vom trece inr revista aici doar pe cele mai importante, dupa cum urmeaza :

O abordare strategica, pe termen lung
Sistemele penitenciare trebuie sa abordeze intr-o maniera proactiva, mai degraba decat reactiva, problemele ridicate de HIV/SIDA, hepatita, tuberculoza si consumul de droguri in unitatile de detentie ; sa se angajeze intr-un proces de planificare strategica, integrata, pe termen lung ; sa isi coordoneze eforturile si sa colaboreze strans ; sa angajeze personal suficient si sa isi bugeteze adecvat programele de pentru SIDA si boli infectioase ; sa implice detinuti, personal si experti externi (inclusiv organizatii care ofera servicii in domeniul HIV/SIDA) in dezvoltarea si
implementarea tuturor initiativelor care vizeaza reducerea raspandirii HIV si a altor boli infectioase ; sa asigure o implementare uniforma a initiativelor, prin oferirea de proceduri clare, de standarde aplicabile, prin monitorizarea implementarii si prin responsabilizarea administratiilor penitenciarelor pentru implementarea consistenta si conform programului a acestor initiative ; evaluarea tuturor initiativelor de catre experti externi.

O problema de sanatate
Deoarece detinutii vin din comunitate si se intorc in comunitate, si deoarece ceea ce se face - sau nu se face- in penitenciare cu privire la HIV/SIDA, hepatita si consumul de droguri, are un impact asupra sanatatii tuturor, ministerele sanatatii trebuie sa isi asume un rol activ si sa lucreze in stransa colaborare cu sistemele corectionale.pentru a se asigura ca sanatatea tuturor, inclusiv a detinutilor, este protejata si promovata. O alta opinie, care a fost si este foarte recomandata, este sa se transfere autoritatilor de sanatate publica controlul asupra sectorului medical din penitenciare. Unele tari deja au pus in practica aceasta schimbare. Norvegia a fost una din primele tari care a facut acest lucru.
Deasemenea in Franta, unde sectorul medical din penitenciare a fost transferat Ministerului Sanatatii in 1994, aceasta schimbare a avut evident un impact pozitiv. Fiecare penitenciar din Franta este „infratit” cu un spital public, si, conform UNAIDS, „conditiile s-au imbunatatit simtitor de cand s-a transferat responsabilitatea pentru serviciul medical”.

Testarea HIV
Nu exista nici o justificare, fie ea politica, fie in numele sanatatii publice, pentru testarea HIV obligatorie sau mandatorie a detinutilor, si nici pentru refuzarea accesului detinutilor la toate tipurile de activitati care sunt disponibile pentru restul populatiei. In schimb, detinutii ar trebui incurajati sa se testeze in mod voluntar pentru HIV, sa consimta la testarea HIV in mod specific si informat, sa fie consiliati pre si post testare si sa li se asigure confidentialitatea rezultatelor testarii HIV. La fel ca pentru persoanele din comunitate, ei trebuie sa aiba acces la o varietate de optiuni de testare voluntara, de calitate inalta, si fara prejudicii.

Programele educationale pentru detinuti
Educarea detinutilor ramane unul din cele mai importante eforturi pentru promovarea si protejarea sanatatii detinutilor. Ea nu trebuie limitata la oferirea de informatii scrise sau la vizionarea unei casete video, ci trebuie sa includa sesiuni educationale continuee care sa fie oferite integral sau partial de organizatii comunitare pentru promovarea sanatatii si HIV/SIDA, sau de organizatii ale detinutilor.
Acolo unde este posibil, detinutii trebuie incurajati si asistati in oferirea de programe de educatie intre egali (peer education), consiliere si suport.

Programele educationale pentru personalul din penitenciare
Programele educationale pentru personal sunt deasemenea o prioritate. Formarea de baza a personalului din penitenciare, inclusiv a personalului de paza, trebuie sa includa sesiuni asupra HIV/SIDA, hepatita si alte boli infectioase. In special, personalul trebuie sa cunoasca cum sa se ocupe de detinutii infectati HIV/SIDA si cum sa le respecte demnitatea si drepturile, sa cunoasca ca in majoritatea contactelor cu detinutii nu exista nici un risc de transmitere HIV, si sa inteleaga de ce este necesar sa se respecte confidentialitatea medicala. Cel putin o parte din programul de formare a personalului ar trebui sa fie oferit de organizatiile comunitare si de persoanele infectate HIV.

Masuri de protectie pentru personalul din penitenciare
Este crucial sa se asigure ca locul de munca al personalului este sigur. In acest context, personalul este pe buna dreptate ingrijorat de supra-aglomerarea unitatilor de detinere si de numarul prea mic de personal raportat la numarul de detinuti care constituie adevarate amenintari la siguranta (sanatatea) lor, mai degraba decat ar fi masurile luate pentru a preveni raspandirea HIV in penitenciare.
Sistemele penitenciare trebuie sa gaseasca solutii pentru problemele ridicate de personal in aceasta privinta.

Politica in privinta drogurilor
Reducerea numarului de consumatori de droguri care sunt incarcerati trebuie sa devina o prioritate imediata. Multe din problemele create de infectia HIV si de consumul de droguri in penitenciare pot fi reduse daca se dezvolta si se ofera alternative la incarcerare, in special pentru infractiunile legate de consumul de droguri.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)