15410 articles - 12266 brèves

2001 05 Prevenire : dezinfectantul

Mise en ligne : 13 décembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

Prevenire : dezinfectantul
Aceasta foaie informativa prezinta o alta metoda de reducere a raspandirii infectiei HIV si a altor infectii datorate consumului de droguri injectabile in penitenciare, si anume : oferirea de dezinfectanti impreuna cu instructiuni pentru folosirea lor corecta, in scopul sterilizarii seringilor si a acelor. Foile informative 6 si 7 prezinta alte doua metode : oferirea de ace si tratamentul de mentinere pe metadona.

Experienta a aratat ca drogurile, acele si seringile reusesc sa patrunda chiar si in inchisorile cele mai bine pazite. In timp ce sistemele penitenciare au continuat si adesea si-au intensificat eforturile de interzicere a drogurilor, in intreaga lume penitenciarele au trebuit sa ia masuri pentru reducerea riscului de raspandire a HIV si a altor boli prin consumul de droguri injectabile. Aceste masuri includ : oferirea de dezinfectant pentru sterilizarea acelor si a seringilor, oferirea de ace sterile (foaia informativa 6) si tratamentul de mentinere pe metadona (foaia informativa 7).

Oferirea de dezinfectant
Conform Retelei Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru HIV/SIDA in Penitenciare, inca din 1991 saisprezece din cele 52 sisteme penitenciare examinate ofereau detinutilor dezinfectant pentru echipamentul de injectare. Dezinfectantul era disponibil in unele sisteme penitenciare din Germania, Franta si Australia, precum si in inchisori din Spania, Elvetia, Belgia, Luxemburg si Olanda, in unele sisteme penitenciare africane si cel putin intr-un sistem penitenciar din America Centrala. Este important de mentionat ca nici un sistem penitenciar care a adoptat o politica de oferire de dezinfectant nu a renuntat la aceasta politica, si ca numarul sistemelor penitenciare care ofera detinutilor dezinfectant continua sa creasca de la an la an. Spre exemplu, intr-o serie de studii desfasurate in Europa, proportia sistemelor penitenciare care au declarat ca pun la dispozitia detinutilor dezinfectant a crescut de la 28% in 1992 la 50% in 1997. In cel mai recent studiu, dezinfectantul era disponibil in 11 din cele 22 sisteme penitenciare luate in discutie. Din cei 11 respondenti care nu au pus la dispozitia detinutilor dezinfectant, trei au afirmat ca dezinfectantul ar trebui sa fie disponibil, iar cinci au afirmat ca atat acele cat si dezinfectantul ar trebui sa fie disponibile.

Penitenciarele Federale din Canada
In Raportul sau din 1994 Comitetul de Experti asupra SIDA in Penitenciare (CESP) a recomandat sa se puna dezinfectanti la dispozitia detinutilor. Comitetul a subliniat ca prin aceasta „in nici un caz nu se incurajeaza consumul de droguri, ci mai degraba se subliniaza ca, in unitatile corectionale la fel ca peste tot, principala grija in efortul de a face fata consumului de droguri trebuie sa fie sanatatea persoanelor implicate si a comunitatii ca intreg”.
Initial Serviciul Corectional din Canada (SCC) a respins recomandarea CESP, acceptand doar testarea-pilot a unui program de distributie de dezinfectant intr-un singur penitenciar. Oricum, in primavara lui 1995, directorul SCC a cerut serviciului sa initieze implementarea distributiei de dezinfectant in toate institutiile corectionale. Prin urmare, in toamna lui 1996 dezinfectantul a devenit disponibil pentru detinuti in toate penitenciarele.

Penitenciarele Provinciale din Canada
Intr-un numar mic de sisteme penitenciare provinciale dezinfectantul a devenit deasemenea disponibil sau a continuat sa fie disponibil in mod informal.

Un model de urmat
In 1992, sistemul provincial din British Columbia a emis o politica care ordona distributia de dezinfectat la detinuti. Adoptarea acestei politici nu a condus la nici un fel de „incidente de folosire in alte scopuri a dezinfectantului [...] si nici la vreo dovada care sa indice o crestere a consumului de droguri injectabile”. In Aprilie 1995 a fost aprobata o politica reviziuta, care cerea ca dezinfectantul sa fie disponibil gratuit, sa fie usor accesibil si sa fie disponibil intr-un mod care sa asigure anomimatul si care sa minimizeze riscul de ranire.
Cei care nu ofera dezinfectant detinutilor actioneaza imptriva tuturor recomandarilor internationale si canadiene, care considera ca trebuie sa li se ofere detinutilor dezinfectanti lichizi nediluati impreuna cu instructiunile referitoare la sterilizarea acelor si seringilor.

Recomandare
In toate penitenciarele trebuie sa fie se ofere detinutilor, un mod usor accesibil si discret, dezinfectant lichid nediluati, impreuna cu instructiuni de sterilizare a acelor si seringilor.

Limitari
Este important, dar nu este suficient sa se puna dezinfectant la dispozitia detinutilor :
· Conform studiilor, dezinfectantul trebuie luat in considerare ca o metoda de reducere a riscului de infectie HIV asociat refolosirii sau folosirii in comun a acelor si seringilor, doar atunci cand nu exista o alta optiune mai sigura. Acele si seringile sterile, care nu au fost folosite niciodata sunt mai sigure decat acele si seringile care au fost folosite si apoi dezinfectate.
· Probabilitatea unei decontaminari eficiente este si mai scazuta in penitenciar. Injectarea este o activitate ilicita. Deoarece detinutii pot fi surprinsi in orice moment de personalul din penitenciar, injectarea si curatarea echipamentului de injectare se desfasoara foarte rapid. Studiile au aratat ca dezinfectia echipamentului de injectare consuma mai mult timp decat pot detinutii sa acorde acestei activitati.
· Chiar si atunci cand dezinfectantul este disponibil, detinutii pot considera ca este dificil de accesat.
· Nu exista dovezi concludente ca dezinfectantul este eficient in prevenirea transmiterii HCV.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)