15410 articles - 12266 brèves

2001 04 Prevenire : prezervativul

en roumain

Mise en ligne : 10 décembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

Prevenire : prezervativul
Foile informative 1-3 din aceasta serie au aratat care este prevalenta infectiei HIV si a hepatitei C in penitenciare ; ca exista si comportamentele prin care se transmit aceste infectii ; si ca cresteri semnificative ale infectiei continua si vor continua sa apara daca nu sunt facute eforturi de prevenire a raspindirii infectiilor. Foile informative 4-7 vorbesc despre ceea ce poate fi facut pentru a reduce raspandirea infectiei HIV si a altor infectii in penitenciare.

Oferirea de prezervative
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 23 din cele 52 sisteme penitenciare care au fost examinate la sfarsitul anului 1991 permiteau distributia de prezervative. Este important de mentionat ca nici un sistem care a adoptat o politica de distributie de prezervative in penitenciare nu a renuntat la aceasta politica si ca in fiecare an tot mai multe sisteme penitenciare incep sa puna prezervative la dispozitia detinutilor. Spre exemplu, intr-un numar de studii desfasurate in Europa, proportia penitenciarelor care au declarat ca pun la dispozitia detinutilor prezervative, a crescut de la 53% in 1989 la 75 % in 1992, respectiv la 81% in 1997. In cel mai recent studiu, prezervativele sunt disponibile pentru detinuti in toate sistemele penitenciare, exceptand patru dintre acestea.
In 1995 cincizeci de penitenciare au lansat in Australia o actiune legala impotriva statului New South Wales (NSW) pentru ca nu le-au fost oferite prezervative, argumentand ca „limitarea accesului la mijloace de preventie si de protejare a sanatatii nu face parte din sentinta la care este condamnat detinutul ”. Din 1995, cel putin in parte datorita acestei actiunii legale, guvernul NSW a decis sa faca puna prezervativele la dispozitia detinutilor. Deasemenea si alte sisteme penitenciare din Australia au facut prezervativele disponibile. Numai in Statele Unite exista doar o mica minoritate a sistemelor penitenciare care ofera prezervative.

Penitenciarele Federale din Canada
In penitenciarele federale din Canada, prezervativele au inceput sa fie disponibile incepand cu data de 1 ianuarie 1992. Dupa o oarecare opozitie initiala, decizia de a face prezervativele disponibile in penitenciare a fost bine acceptata si nu a creat nici un fel de problema. Oricum, in unele penitenciare accesul la prezervative ramane limitat. Mai specific, in penitenciarele in care accesul a fost restrictionat la distributia prezervativelor prin intermediul serviciile medicale, detinutii au declarat ca le este frica sa vina sa ia prezervative de teama ca sunt identificati ca detinuti care se angajaza in activitati homosexuale, si prin urmare discriminati. In raspuns, si ca rezultat al recomandarii Comitetului de Experti asupra SIDA in Penitenciare, sistemul federal de detentie a anuntat in 1994 ca prezervativele, barierele orale (dental dams) si lubrifiantii pe baza de apa vor fi oferite detinutilor intrun mod mai usor de accesat si mai discret.

Penitenciarele Provinciale din Canada
La 1 Octombrie 1989 Teritoriile de Nord-Vest au adoptat prima politica penitenciara din Canada care sa permita distributia de prezervative catre detinuti. Dupa Teritoriile de Nord-Vest au urmat multe alte sisteme penitenciare. Totusi, chiar si astazi, in unele penitenciare provinciale nu sunt disponibile prezervative si lubrifianti, iar in multe inchisori provinciale ele nu sunt disponibile intr-un mod discret si usor de accesat :
· British Columbia este o exceptie. In sistemul sau provincial penitenciar prezervativele au fost de multi ani, si sunt in continuare, accesibile detinutilor intr-un mod discret si usor de accesat.
· In Quebec, un grup de lucru infiintat de Ministerul Securitatii Publice a lansat in 1997 un raport care recomanda un acces mai mare si mai discret la prezervative.
· Printre altii si sistemele penitenciare din Ontario, Alberta, Saskatchewan, Manitoba si Nova Scotia isi continua politica lor de a face oferi detinutilor prezervative exclusiv prin intermediul serviciilor medicale ale penitenciarelor.
· In trei sisteme penitenciare (New Brunswick, Newfoundland si Prince Edward Island) prezervativele inca nu sunt disponibile.
Faptul ca prezervativle si lubrifiantii nu sunt disponibili pentru detinuti, sau ca sunt disponibile numai prin intermediul serviciilor medicale, este impotriva tuturor recomandarilor internationale si canadiene.
Deoarece detinutii, in medie, petrec doar 30-40 de zile in inchisorile provinciale, prevalenta activitatii sexuale poate fi mai mica decat in penitenciarele federale, dar fara indoiala activitatea sexuala apare si in inchisorile provinciale. In plus, studiile au aratat ca, atunci cand detinutii trebuie sa ceara prezervative de la serviciile medicale, putini fac asta. Nu este suficient deci ca prezervativele sa fie disponibile, ci ele trebuie sa fie accesibile intr-un mod discret si usor de accesat.

Recomandare
Fara nici o intarziere, trebuie ca prezervativele, barierele orale si lubricantii pe baza de apa sa fie facute oferite detinutilor din toate penitenciarele, intr-un mod usor de accesat si discret, in locatii variate in unitatile de detentie, si fara ca detinutii sa fie obligati sa le ceara.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)