14590 articles - 12260 brèves

2001 02 Comportamente cu risc crescut in spatele gratiilor

en roumain

Mise en ligne : 4 December 2004

Texte de l'article :

Français
English

Comportamente cu risc crescut in spatele gratiilor
Aceasta foaie informative prezinta cateva date privind prevalenta comportamentelor la risc -in special a consumului de droguri - in spatele gratiilor.

Consumul de droguri
In ciuda faptului ca sistemele penitenciare fac eforturi sustinute pentru a preveni consumul de droguri in randul detinutilotr -facand tot ceea ce le sta in putinta petntru a preveni intrarea drogurilor in unitatile de detentie - realitatea este ca drogurile pot patrunde, si chiar patrund, in inchisori. Un numar de studii au oferit date asupra masurii in care se consuma in penitenciare droguri injectabile si alte tipuri de droguri. „Multi detinuti sunt dependenti de un anumit tip de drog. Dintre acestia, multi sunt in inchisoare in primul rand datorita unor infractiuni legate de droguri”.

Canada
Un studiu desfasurat in 1995 asupra detinutilor de catre Serviciul Corectional din Canada (SCC) a aratat ca 40% din cei 4285 subiecti inclusi in studiu au declarat ca au consumat droguri de cand sunt in unitatea de detentie in care se aflau la momentul studiului.
Consumul de droguri injectabile este deasemenea prevalent, iar lipsa acelor conduce adesea la folosirea in comun a echipamentului de injectare. Detinutii au declarat membrilor Comisiei de Experti asupra HIV/SIDA in Penitenciare ca folosirea in comun a acelor si consumul de droguri injectabile sunt frecvente, si ca uneori se ajunge ca 15-20 de persoane sa foloseasca acelasi ac. Multe persoane din personalul penitenciarelor recunosc ca o realitate consumul de droguri si admit ca „drogurile sunt parte a realitatii si a culturii penitenciarelor”, si ca „se pare ca nu exista nici solutie pentru a garanta ca in penitenciare nu se consuma droguri”.
Asemenea dovezi anecdotice asupra prevalentei consumului de droguri injectabile in penitenciare, sunt confirmate de studii stiintifice :
· Un studiu asupra transmiterii HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile din Toronto a aratat ca peste 80% din subiecti se aflau in penitenciar cand au inceput sa-si injecteze droguri, iar 25%, pe perioada detentiei, foloseau in comun echipamentul de injectare cu alti detinuti.
· Intr-un studiu asupra barbatilor si a femeilor detinute din penitenciarele provinciale din Montreal, 73,3% din barbati si 15% din femei au raportat ca au consumat droguri in timpul detentiei ; dintre acestia, 6,2% din barbati si 1,5% din femei isi injectau dorgurile.
· Intr-un studiu desfasurat in randul detinutilor de penitenciarele provinciale din Quebec City, doisprezece din 449 detinuti au recunoscut ca ca au consumat droguri in timpul detentiei.
Dintre acestia, unsprezece au folosit in comun acele, iar trei erau HIV pozitivi.
· Intr-un penitenciar federal din British Columbia, 67 % din detinutii care au raspuns la un studiu, au raportat ca au consumat droguri injectabile atat in penitenciar cat si in afara acestuia, iar 17% au declarat ca au consumat droguri numai in penitenciar.
· In studiul realizat in 1995 de SCC asupra detinutilor, 11% din cei 4285 de detinuti din peniteciarele federaleau declarat ca si-au injectat droguri de cand au intrat in unitatea de detinere in care se aflau la momentul studiului. Consumul de droguri injectabile a fost mare in special in Regiunea Pacific, unde 23% din detinuti au raportat ca au consumat droguri injectabile.

In lume
Multe alte tari au raportat rate mari ale consumului de droguri in spatele gratiilor :
· In Australia, intr-un studiu asupra comportamentelor la risc in penitenciar ale consumatorilor de droguri injectabile, 75% din respondenti au declarat ca si-au injectat droguri cel putin o data in penititenciar.
· In Marea Britanie studiile au aratat ca atat consumul, cat si disponibilitatea drogurilor in penitenciare depasesc cu mult estimarile oficiale si ca in mod obisnuit, de nevoie, acele si seringile sunt sunt folosite in comun. Unul din studii a aratat o scadere in penitenciare a consumului de droguri injectabile in randul detinutilor care erau consumatori si in libertate.
Oricum, atunci cand isi injecteaza droguri, detinutii au sanse mai mari sa faca acest lucru intr-o maniera riscanta pentru infectia HIV. Studiul a concluzionat ca incarcerarea creste riscul de infectare cu virusul HIV.
· Un studiu realizat de Uniunea Europeana a aratat ca injectarea este foarte frecventa in penitenciarele din tarile in care s-a desfasurat studiul (Belgia, Germania, Spania, Italia, Franta, Portugalia si Suedia). Din cei peste 3200 participanti la studiu 32% au raportat ca au inceput sa isi injecteze droguri in penitenciar, iar 45% au declarat ca si-au injectat droguri in timpul detentiei.

Activitatea sexuala
Pentru transmiterea HIV si a hepatitei C in penitenciare, activitatea sexuala este considerata ca fiind mai putin riscanta decat folosirea in comun a echipamentului de injectare. Totusi activitatea sexuala exista si constituie pentru detinuti un risc pentru infectia HIV.
La fel ca in comunitate, activitatea sexuala apare in penitenciare ca o consecinta a orientarii sexuale. In plus, viata in penitenciar produce conditii care favorizeaza activitatea homosexuala si stabilirea de realatii de tip homosexual intre detinuti care nu se identifica pe ei insisi ca fiind homosexuali. Prevalenta activitatii sexuale in penitenciare este influentata de factori precum cazarea in celule individuale sau in dormitoare, durata sentintei, nivelul de securitate al penitenciarului si masura in care sunt permise vizitele conjugale. Studiile realizate asupra relatiilor sexuale in penitenciare au aratat ca „implicarea detinutilor in acest tip de activitati variaza foarte mult”. Intr-un studiu desfasurat in New York atat in penitenciarele statale cat si in inchisorile orasului, detinutii au raportat situatii frecvente de sex neprotejat in spatele gratiilor. O femeie rezuma dupa cum urmeaza prevalenta si extinderea activitatii sexuale :
„OC [ofiterii corectionali] barbati au relatii sexuale cu femeile. OC femei au relatii sexuale cu femeile detinute, iar detinutii barbati au relatii sexuale cu alti detinuti barbati. Exista de toate felurile, este o nebunie acolo”.
Intr-un studiu realizat pe un lot de 1100 detinuti barbati din Rusia, doar 10-15% din detinuti au declarat ca nu au avut relatii sexuale in timpul detentiei. Relatiile sexuale fara consimtamant au fost deasemenea frecvente.
In Canada, conform studiului realizat in 1995 de SCC, 6% din detinutii din penitenciarele federale au declarat ca au avut relatii sexuale cu alti detinuti. Aceste date sunt conforme cu studiile realizate in penitenciarele provinciale.

Tatuarea
In penitenciar tatuarea este o activitate sociala care implica folosirea in comun a echipamentului de tatuare, motiv pentru care este riscanta. In Canada, 45% din detinutii din penitenciarele federale au declarat ca si-au facut cel putin un tatuaj in penitenciar.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)