15410 articles - 12266 brèves

Documents associés :

Type : PDF

Taille : 112.4 kio

Date : 29-10-2004

2001 01 HIV/SIDA si Hepatita C in penitenciare : date factuale

en roumain

Mise en ligne : 30 octobre 2004

Dernière modification : 1er novembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

 

Aceasta foaie informativa trece in revista ceea ce se stie despre HIV/SIDA si Hepatita C in penitenciare

Seroprevalenta HIV in penitenciare

Sistemul penitenciar federal in Canada
In sistemul penitenciar federal din Canada, in care executa pedeapsa privativa de libertate detinuti cu condamnari de minim doi ani, numarul cazurilor de HIV/SIDA raportate a crescut, de la 14 cazuri in Ianuarie 1989, la 159 cazuri in Martie 1996, respectiv la 217 cazuri in Decembrie 2000. Aceasta inseamna ca un procent de 1,66% din totalul detinutilor din sistemul penitenciar federal canadian sunt cunoscuti ca fiind HIV pozitivi. Numarul real de detinuti infectati HIV poate fi mai mare : cazurile raportate, oferite de Serviciul Corectional al Canadei (SCC), includ doar cazurile de infectie HIV cunoscute de SCC, dar este posibil ca multi detinuti sa nu isi fi dezvaluit statusul HIV la SCC, sau sa nu stie ca sunt infectati HIV.

Sistemul penitenciar provincial in Canada
In unitatile penitenciare provinciale, unde executa pedeapsa privativa de libertate detinuti cu condamnari mai mici de doi ani, ratele infectiei HIV sunt deasemenea ridicate. Studii desfasurate in penitenciarele din provinciile British Columbia, Ontario si Quebec au aratat ca seroprevalenta HIV in penitenciare este de peste 10 ori mai mare decat prevalenta in populatia generala, mergand de la 1% pana la 7,7%. Spre exemplu :
· Un studiu realizat in anul 1989 asupra 248 femei detinute intr-o unitate penitenciara provinciala de securitate medie din Quebec a gasit o rata a seroprevalentei HIV de 7,7%.
· Un alt studiu, realizat in 1993 la intrarea in penitenciarele din provincia Ontario pe un lot de peste 12000 detinuti, a gasit o seroprevalenta HIV de 1% in randul barbatilor adulti, respectiv 1,2% in randul femeilor adulte.
La fel ca in cazul unitatilor de detentie federale, si in penitenciarele provinciale numarul detinutilor infectati HIV/SIDA este in crestere. Spre exemplu :
· In British Columbia, un studiu desfasurat in 1993 care a inclus toate unitatile de detentie provinciale din BC, a gasit o seroprevalenta HIV de 1,1%. Studiul nu a fost repetat, dar in 1996 o trecere in revista doar a cazurilor cunoscute a aratat in diferite penitenciare rate ale prevalentei mergand de la 2% la 20%.

In lume
La fel ca si in Canada, in toata lumea, prevalenta HIV/SIDA in populatia penitenciara este mult mai mare decat in populatia generala. In general, prevalenta infectiei HIV/SIDA in penitenciare este strans legata de doi factori : proportia detinutilor care isi injecteau droguri inainte de inceperea executarii pedepsei, si rata infectiei HIV/SIDA in randul consumatorilor de droguri din comunitate.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA